piątek, 30 marca 2012

Duńskie śledzie z chrzanem, cebulą i kaparami

Słowo się rzekło.

Przepis dla dwóch osób.
1. 4 filety matiasa
2. 2 małe ogóreczki konserwowe
3. cebula
4. 90g śmietany
5. jabłko
6. sok z połówki cytryny
7. łyżka chrzanu
8  kilka kaparów
9. sól, pieprz

Filety należy dobrze opłukać wodą, najlepiej kilka razy a następnie włożyć do naczynia z zimną wodą na 30min aby całkowicie pozbyć się zapachu i smaku zalewy (oczywiście rzecz gustu). Po ok. 30min jeszcze raz opłukać i osuszyć. Ubić śmietanę. Na płacie matiasa położyć połówkę ogórka, zwinąć i nakłuć wykałaczką. Jabłko wymieszać z sokiem z cytryny i razem z chrzanem dodać do śmietany. Doprawić solą i pieprzem.

Sposób podania: na talerzu rozłożyć śmietanę, listek sałaty, ułożyć filety, posypać kaparami i przybrać plasterkami cebuli.

Tagi: meble, IKEA